15 Mayıs 2010 Cumartesi

Glütensiz Gurme Lezzetler

Glütensiz Gurme Lezzetler - Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Altın Öğütler
Aslıhan Koruyan Sabancı
Glütensiz Yemek Tarifleri

Aslıhan Koruyan Sabancı, sağlıklı beslenmek isteyen lezzet tutkunları için hazırladığı kitabı “Glütensiz Gurme Lezzetler” ile Türk ve dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini okuyucularına sunuyor.

Aslıhan Koruyan Sabancı tarafından iki yıl süren yoğun bir çalışma sonucunda kaleme alınan Glütensiz Gurme Lezzetler, Türk mutfağı üzerine hazırlanan, besin analizleri içeren dünyada ve Türkiye'deki ilk glütensiz yemek kitabı olma özelliğini taşıyor. Resimler ile renklendirilmiş 320 sayfadan oluşan kitap Akdeniz Mutfağı’ndan kolay bulunan malzemelerle hazırlanan denenmiş, pratik ve leziz 170 tarif içeriyor. Glütensiz Gurme Lezzetler içerisinde yer alan her tarife özel besin analizi tabloları, vitamin ve mineral değerleri, uzman doktorlar ve beslenme bilimcilerinin hazırlıkları sonucunda okuyuculara sunuluyor.

Aslıhan Koruyan Sabancı Glütensiz Gurme Lezzetler hakkında "Tariflerimi kitap haline getirirken benim gibi gıda duyarlılığı olan kişilerin de merak edebileceği bilgilere kitabımda yer vermek istedim. Çeşitli mutfakların yemek tariflerini sadece glüten duyarlılığı olan kişiler için değil, Akdeniz ve Ege mutfağını seven, sağlıklı beslenmek isteyen herkes için hazırladım. Kitabımın, glüten duyarlılığı olan kişilere, çölyak hastalarına, hasta yakınlarına, çocuk hekimlerine ve gastroenterologların yanısıra yemek pişirmeyi seven yediden yetmişe her ülkeden okuyucuya faydalı olacağını umuyor, tüm okuyucularıma sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum" şeklinde konuştu.

Aslıhan Koruyan Sabancı sözlerine şöyle devam etti: “Kitabı hazırlarken birçok soruya yanıt aradım. Örneğin Çölyak hastalığı, glüten alerjisi ve glüten duyarlılığı arasında ne farklar vardı? Bu hastalıkların belirtileri, tedavi yöntemleri nasıldı? Glüten içeren gıda maddelerinin bir listesi var mıydı? Gıda hassasiyetini yenmek için sağlıklı bir bağışıklık sistemi nasıl oluşturulabilirdi? Tariflerim ve kullandığım gıda malzemeleri sağlıklı beslenmeyi ne kadar destekliyordu?" Bunların yanıtlarını uzmanlar aracılığıyla buldum ve okuyucularıma sunuyorum. Ayrıca besin duyarlılığımın olduğunu öğrendiğimde araştırdığım tüm glütensiz yemek tarifi kitapları "Spelt, tapokya unu, yumurta tozu, badem unu, nohut Unu, patates tozu' gibi ya çok zor bulunan ürünler içeriyor ya da farklı ülkelere ait tariflerden oluşuyordu. Sonunda almış olduğum beslenme ve gastronomi eğitimlerinden, aile büyüklerimizden öğrendiğim tarifleri un, buğday, çavdar içermeden yapmaya başladım. Ayrıca besin duyarlılığında eksik vitamin ve mineralleri dengeleyecek besinleri tüketmek de çok önemli. Ben bu vitamin ve mineralleri doğal yollardan nasıl alacağımızı kendim merak ediyordum. Yediğim her yemeğin bana ne kadar faydası vardı? Bunları da araştırmaya başladım. Bu süreç sonrasında yeni oluşturduğum tarifler ve besin değerlerini bir araya getirerek ‘Glütensiz Gurme Lezzetler’i hayata geçirmeye karar verdim”.



Ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege mutfağının eşsiz lezzetlerini içeren Glütensiz Gurme Lezzetler ile kahvaltı, ana yemek, tatlı ve meyve, içecek ve sorbeler için değişik tariflerle birçok lezzet tatmak mümkün. Kitapta ayrıca, faydalı bilgiler, ev yapımı konserve domates, evde sirke yapımı, aromalı zeytinyağı yapımı gibi pratik tarifler de bulunuyor.




Kitapta yer alan glüten duyarlılığı, glüten alerjisi ve çölyak hastalığı, bağışıklık sistemi (Imun Sistem) ve sağlıklı bir imun sistem için beslenme önerileri konularını İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Muazzez Garipağaoğlu bilimsel olarak açıklıyor.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren vitamin ve antioksidanların hangi tariflerde ne kadar olduğunu belirten analizleri hazırlayan Beslenme Bilimcisi Manfred Schimidt ise sunduğu tablolar ile tariflerin toplam karbonhidrat, protein, lif ve yağ içeriklerinin yanısıra folik asit, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, niasin, D, E, A, C, B1, B2 vitaminleri açısından zenginliklerini gösteriyor. Glütensiz Gurme Lezzetler, bilimsel alt yapısı ile sağlıklı mutfakların vazgeçilmezi olmaya adaylığını koyuyor.



NTV yayınlarının basıma hazırladığı Glütensiz Gurme Lezzetler yemek kitabı, Gratis, D&R ve seçkin kitapevlerinde 75 liradan satışa sunulacak. Kitabın İngilizce versiyonu da yaklaşık bir ay sonra piyasaya çıkacak.

Aslıhan Koruyan Sabancı, kitabının satışından elde edilecek gelirin bir kısmını İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve İstanbul Çocuk Hematoloji Onkoloji Derneğine bağışlayacak. 


....................................................


Glutensiz Ziyafet


Küçük bir kızken bile yemek yapmayı çok sevdi Aslıhan Sabancı. Amerika'daki öğrencilik zamanlarında da yemek yaptı, etrafındaki herkese Türk mutfağını sevdirdi. Festivallerde satış yaparak birinci oldu. Mutfakta “Belki ileride bir restoran açarım” diyecek kadar iddialı. Ancak aniden, aralarında glütenin de bulunduğu tam 77 çeşit besine alerjisi çıktı. Bir yandan bu durumla boğuştu, bir yandan da Türkiye'nin ilk glütensiz yemek kitabı Glütensiz Gurme Lezzetleri yazdı.

Aslıhan Koruyan Sabancı (38) Sedes Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Texas A&M Üniversitesi'nde ekonomi okudu, Cornell Üniversitesi'nde işletme mastırı yaptı. Mastır ve sertifikalarının arasında finans, restoran, otel yönetimi ve pazarlama teknikleri var. 2009'da “The China Study” adlı çoksatan kitabın yazarı beslenmebilimcisi Dr. T. Collin Campbell'dan beslenme eğitimi de aldı. Aynı zamanda 1991 Avrupa Güzellik Kraliçesi ama bu ünvan kazandığı pek çok ödülden sadece biri.

Yemek yapmayı ve yemeyi çok seven Sabancı, 4 yıl önce besin duyarlılığı olduğunu öğrenince kendine bu rahatsızlığı konduramadı, bir süre böyle bir şey yokmuş gibi davrandı. Gözleri kızarmaya, yüzü şişmeye ve hazımsızlık çekmeye başlayınca; aralarında süt ürünleri ve glütenin de bulunduğu tam 77 çeşit besine alerjisi olduğunu kabullenmek durumunda kaldı. Ayrıca gizli şeker teşhisi de konulmuştu.

Sonrasında yoğun bir araştırma yaptı. Glütensiz yemek tarifi kitapları ya spelt, tapokya unu, yumurta tozu, badem unu, nohut unu, patates tozu gibi çok zor bulunan ürünler içeriyor ya da farklı ülkelere ait tariflerden oluşuyordu. İş başa düşünce gastronomi eğitimi ve aile büyüklerinden öğrendiği tariflerle hareket etti. Un, buğday ve çavdar içermeyen yemekler yapmaya başladı. Bu yemekler o kadar başarılı oldu ki; 5,5 ve 7 yaşındaki iki çocuğu ve eşi Demir Sabancı da bu yemeklerden istedi. Yemeklerini davetlerde test etti, kimse glütensiz diyet yemek olduğunu anlamadı. İki hafta sonra da Sabancı'nın şikayetleri geçti zaten. Artık, diyet olmayan yemekleri sadece bazı dost davetlerinde, mecburen ayıp olmasın diye yiyor.

KİTAP BULAMAYINCA KENDİ YAZDI

Kendi yapmaktan zevk aldığı türde bir yemek kitabı bulamadığı için, oturup kendi yazmaya karar verdi Sabancı. Böylece iki yıllık bir çaba sonunda Türkiye'nin ilk glütensiz yemek kitabı “Glütensiz Gurme Lezzetler” ortaya çıktı. 127 fotoğrafla renklendirilmiş 320 sayfalık kitap, Akdeniz Mutfağı'ndan herhangi bir süpermarkette bulunabilecek malzemelerle hazırlanan denenmiş, pratik ve leziz 170 tarif içeriyor. NTV Yayınları'dan çıkan kitabın İngilizce versiyonu da yolda.
“Bu kitabı sadece glüten duyarlılığı olanlara değil; Akdeniz ve Ege mutfağını seven, sağlıklı beslenmek isteyen herkes için hazırladım. Çölyak hastalarına, yakınlarına, çocuk hekimlerine ve gastroenterologların yanı sıra yemek pişirmeyi sevenlere faydalı olacağını umuyorum” diyor.
Çölyak hastalığı, glüten alerjisi ve glüten duyarlılığının farkı gibi konularda çok kafa yordu Sabancı. Hal böyle olunca, beslenmebilimcisi Manfred Schimidt ve İÜ Çocuk Hastalıkları bölümünden Doç. Muazzez Garipağaoğlu'dan da yardım aldı.
Schimidt, her tarife özel besin analizi tabloları hazırladı. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren vitamin ve antioksidanların tariflerde ne kadar olduğunu belirtti. Garipağaoğlu ise glüten duyarlılığı ve çölyak hastalığını açıkladı.

SİRKE YAPMAYI BİLE ÖĞRETİYOR

Bir bakıma beslenme kitabı da sayılabilir Glütensiz Gurme Lezzetler ama sıkıcı diyet yemeklerden ibaret olduğu sanılmasın. Sucuklu yumurta bile var. Ana yemek, tatlı, içecek ve sorbe tariflerinin yanı sıra konserve domates, sirke ve aromalı zeytinyağının evde nasıl yapılacağını da anlatıyor.
Yemek konusunda iddialı olan Aslıhan Sabancı; “Herkese her şeyi yedirebilirim. Benim çocuğum enginar yemiyor, diye bir şeyi kabul etmiyorum” diyor. Mesela kerevizi öyle bir pişirip sunmuş ki, bu sebzeyi ağzına bile sürmeyen eşi Demir Bey zevkle yemiş. Bu arada çocukları da anneleriyle mutfağa girip yemek pişirmeyi öğreniyor. Kitapta fotoğrafı kullanılan mercimek, çocukların okul projesi olarak pamuklar arasında çimlendirilmiş. Kitabın yemek stilistliğini yapan ünlü şef Mike Norman bile hayatında böyle bir mercimek görmediğini itiraf etmiş.

GLUTEN DUYARLILIĞI VE ÇÖLYAK


Çölyak kısaca ince bağırsak alerjisi. Kalıtsal olarak geçiyor; buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten adlı maddeye duyarlılık sonucu gelişiyor. Ekmek, pasta, kek, tatlı, gofret, çikolata, makarna, bisküvi, simit ve irmikte bulunuyor. Hatta diş macunlarında dolgu malzemesi olarak bile kullanılıyor. Çocukluğun ve ergenliğin herhangi bir döneminde ortaya çıkabilen çölyaka, her yüz kişiden birinde rastlandığı belirtiliyor. Belirtileri ishal, kabızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, karın şişliği ve beslenme yetersizliğine bağlı gelişim gerilikleri. Teşhis edilemeyen çölyak hastalarında mide, yemek borusu ve bağırsak kanseri riski genel nüfusa göre 15 kat daha fazla.

Yeşim ÇOBANKENT
Hürriyet Pazar



....................................................

Uzmanından Glutensiz Lezzetler

Besin duyarlılığı, besin alerjisi ve çölyak hastalığı... Bu tanımları belki de şimdiye kadar hiç duymadınız. Yumurtaya ya da deniz ürünlerine alerjisi olanları düşünün ya da süt ve süt ürünlerine karşı duyarlılık gösterenleri.

Besin duyarlılığı ya da besin alerjisi olan bu kişiler bazı besinleri tükettiğinde vücutları reaksiyon gösterir. Bir de çölyak hastalığı var. Bu hastalıkta ise kişilerin buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir tür protein olan glütene karşı duyarlılığı söz konusu. Yaklaşık üç ay önce ben de bir çölyak hastası olduğumu öğrendim.

O tarihten sonra da bu tanımları tüm detaylarıyla incelemeye başladım. Çölyak hastalığının tek tedavisi glüten içeren besinleri hayatımızın sonuna kadar beslenme rejimimizden çıkarmak yani glütensiz bir diyet. Bu aslında hiç de kolay değil...

Çikolata, bisküvi, makarna, ekmek, pasta asla yenilmemesi gereken besinler arasında akla ilk gelenler. ‘En sevdiklerim’ listesinde yer aldıklarını söylememe sanırım gerek yok...
Mutfakta, ‘aramızda tatsızlık çıkmasın’ diye üzerinde oğlumun, eşimin ve benim adları yazılı nutella kavanozlarının sayısı sonsuza dek 2’ye indi mesela... Bu kadarla kalsa iyi... Bir de katkı maddesi içeren gıdalar yasaklar arasında. Peki geriye ne kalıyor? Bu sorunun cevabını bulmak da kolay değil.
Çünkü hazır gıdaların birçoğu glüten içeriyor. ‘Çölyaklılar ne yiyebilir? Hamur işlerinin, tatlıların yerini ne alabilir’ derken geçtiğimiz hafta ‘Glütensiz Gurme Lezzetler’ adlı bir kitabın tanıtım davetiyesiyle karşılaştım. Sanki bu davet bana gönderilmişti...

Kitabın yazarı dört yıl önce bazı besinlere karşı duyarlı olduğunu öğrenip kendisini yepyeni ve sağlıklı bir beslenme rejiminin içinde bulan Sedes Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslıhan Koruyan Sabancı. Kitap; Türk mutfağı üzerine hazırlanan, besin analizleri içeren, dünyada ve Türkiye’deki ilk glütensiz yemek kitabı olma özelliği taşıyor.

İki yılda hazırlanan, 320 sayfadan oluşan kitap, Akdeniz ve Ege mutfağından kolay bulunan malzemelerle hazırlanan, denenmiş, pratik ve leziz 170 tarif içeriyor. Kitapta yer alan her tarif özel besin analizi tablosuyla da içerdiği vitamin ve mineraller konusunda okurlara detaylı bilgiler sunuyor.

Kitapta besin duyarlılığı, besin alerjisi, çölyak hastalığı ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi (Immun sistem) için beslenme önerileri konuları İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muazzez Garipağaoğlu tarafından açıklanıyor.

Bu arada böyle bir probleminiz olmasa bile glütensiz beslenmenin doğaldan incelme ve kilo verme anlamına geldiğini aklınızın bir köşesinde tutmanızda fayda olabilir.

Glütensiz beslenmenin aynı zamanda sağlıklı bir diyet yapmanın yolu olduğu geçtiğimiz hafta Dr. Mehmet Öz’ün Pazar Postası’ndaki yazısında yer almıştı...
NTV Yayınları’nın basıma hazırladığı ‘Glütensiz Gurme Lezzetler’ kitabı, bu anlamda da dönem dönem el altında tutmanızda fayda olabilir. Gratis, D&R ve seçkin kitabevlerinde 75 TL’den satışa sunulan kitabın İngilizce versiyonu da yaklaşık bir ay sonra piyasada olacak.

Kitabın satışından elde edilecek gelirin bir kısmının İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı ve İstanbul Çocuk Hematoloji Onkoloji Derneği’ne bağışlanacak. İşte kitaptan birkaç pratik tarif...

HABER: AYŞEGÜL SARSAR
agsarsar@posta.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder