1 Aralık 2010 Çarşamba

SGK (SOSYAL GÜVENLİK KURUMU) Glutensiz Ürün Bilgilendirmesi - Reçete Uygulaması

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK) Çölyak Hastaları İçin 15.9.2010 tarihli değişiklik 

Çölyak hastalarını kapsayan yeni tebliğ gereği; aşağıdaki tabloda belirlenen Ek2 E listesindeki çölyak hastalığında kullanılacak özel formüllü un ve özel formül içeren glutensiz mamul ürünlerin eşdeğer grupları kaldırılmış ve bu ürünlerden çölyak hastalarının faydalanabileceği bedelsiz glutensiz ürün tutarı yaş gruplarına göre fiyat olarak belirlenmiştir. (Eskiden ürün miktarıydı)

SGK tarafından çölyak hastalarına gastroenteroloji uzman hekimi tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak



 Aylık :
 a) 0-5 yaş aralığı : 52,50 TL
 b) 5-15 yaş aralığı : 80 TL
 c) 15 yaş üstündekiler için : 72,50 TL



tutarında özel formüllü un ve özel formüllü un içeren mamul ürünler (makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret vb.) Kurumca karşılanacak olup en fazla üçer aylık dozlar halinde reçete edilebilir.
Çölyak hastalığında kullanılacak özel formüllü un ve özel formül içeren mamul ürünler; gastroenteroloji uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.
Çölyak hastalarının geri ödemeden faydalanacağı ürünlerin mutlaka SGK tarafından yayınlanan Ek2 E listesinde belirtilmiş olması gerekmektedir. Bu listede yer almayan ürün bedelleri Kurumca karşılanmaz.

Raporlarınızla Glutensiz Ürün Alabilmek İçin Dikkat edilmesi gereken hususlar:
  • Raporunuzu mutlaka Gostroenterolog uzmanı  hazırlamalı.
  • Raporunuzda Çölyak Hastalığı hastalığın adı olarak yazmalı
  • Raporunuzda çölyak hastasının glutensiz un ve glutensiz mamul ürün kullanacağı belirtilmelidir. (Sınırlama TL olduğu için artık miktar yazılmasına gerek yoktur.)
  • Alınmış bulunan rapora dayanarak tüm doktorlar glutensiz un ve mamül ürünleri reçete edebilir.  
  • Reçetede makarna, bisküvi, gofret gibi özel formül içeren mamul ürünler “glutensiz mamul ürünler” şeklinde, özel formül içeren unlar da “glutensiz un” şeklinde genel ifade ile reçete edilebilir.  
  • Reçete en fazla üç aylık yazılabilir.
  • Eczanenizden sadece EK2 E listesinde yer alan glutensiz un ve mamul ürünleri temin edebilirsiniz.  
  • Reçete üç aylık ise yaşınıza göre hak etmiş olduğunuz üç aylık glutensiz ürün tutarı Kurumca karşılanacaktır. Ancak üç aylıktan fazla ürün alınmak istenirse sistem bunu fark ödemesi şeklinde çıkartmaktadır.  
  • Reçete üç aydan az bir süre için ise sistem yaşınıza göre hak edilen tutara karşılık gelen süreyi hesaplayıp yeni reçete yazdırma süresini belirleyecektir.  
  • Eşdeğer uygulaması kalkmıştır. Listede yeralan glutensiz ürünleri aynı reçetede aynı anda alınabilir.
  • Yetişkinler de gofret ve çikolatalı gofret ürünlerini reçeteleri ile alabilirler.  
EK2 E listesinde yer alan diğer tüm glutensiz ürünler yaş sınırına göre hak edilen TL tutarı doluncaya kadar tam olarak karşılanmaktadır.
  • Glutensiz un da eskiden uygulanan 5TL ödeme sınırı kaldırılmıştır.
  • Eşdeğer kısıtlamasına gdidilmeden hastalar ürünlerini kendileri seçebilecekleri için reçetelerinizi üç aylık zaman dilimlerine göre genel ifadelerle yazmanız size ve eczacılara büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
  • Reçetenizde  ‘Üç aylık glutensiz un ve / veya glutensiz mamül ürün’ yazılması size üç aylık tutar kadar (aşan kısım tarafınızdan ödenecek) glutensiz ürünü EK2 E listesindeki aşağıdaki ürün listesinden seçerek almanızı sağlayacaktır. 
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINDAN SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ EKİ EK-2/E HASTALIĞA ÖZEL (DOĞUŞTAN

METABOLİK HASTALIKLAR, KİSTİK FİBROZİS, İNEK SÜTÜ ALERJİSİ VE ÇÖLYAK HASTALIĞI) DİYET ÜRÜNLERİ İLE TIBBİ MAMALAR  LİSTESİ HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU
Sağlık Uygulama Tebliği Eki Ek-2/E Hastalığa Özel (Doğuştan Metabolik Hastalıklar, Kistik Fibrozis, İnek Sütü Alerjisi Ve Çölyak Hastalığı) Diyet Ürünleri İle Tıbbi Mamalar Listesinde yapılan düzenlemeler ekli listededir.   

Uygulama 15.9.2010 tarihinden itibaren geçerlidir. Tüm ilgililere duyurulur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder