25 Kasım 2010 Perşembe

Çölyak hastaları neler yiyebilir? | Video Uzman TV

Uzmanından Çölyak Hastalığı Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşey!

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı
Prof. Dr. Murat Tuncer


Çölyak hastaları nasıl beslenmeli?

Çölyak, glütenli yiyeceklere ince bağırsağın tepki vermesi sonucu görevini yerine getirememesine bağlı olarak ortaya çıkar. Beslenme yetersizlikleri ile başlayan belirtiler alerjik reaksiyonlar ve krizlerle devam eder.

Çölyak hastalarının ömür boyu belli bir diyete göre hareket etmesi ve glütenli gıdalardan uzak durması gerekir. Çölyaklı hastalar her an tetikte olmalı ve krizi tetikleyebilecek her türlü besine karşı duyarlılık geliştirmeli.


Neler yiyebilir?

Balık ve balık ürünleri güvenli kategoride sayılan başlıca yiyeceklerdir. Tüm meyve ve sebzeler de glüten içermediklerinden güvenle tüketilebilir.

Bakliyatlar konusunda da herhangi bir sınırlama yoktur. Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi bakliyatlar diyette yer alabilir. Yine yağ çeşitleri ve her türlü şekeri tüketmekte herhangi bir sakınca yoktur.



Neler yiyemez?

Buğday, arpa, yulaf ve çavdar içeren tüm yiyecekler, bunların unlarının kullanıldığı karışımlar kesinlikle diyetten çıkartılmalı. Tahıl gevrekleri kesinlikle tüketilmemeli, una bulanmış tavuk, balık gibi etler tehlikeli kabul edilmeli. Bulgur, irmik ve makarna da içerikleri nedeniyle krizi tetikleyebilir.

Paketlenmiş, işlenmiş kuruyemişler, malt olarak satılan bira ve votka gibi içecekler, hazır köfte ve pilav harçları da yine uzak durulması gerekenler arasında.

Market alışverişlerinde, satılan ürünlerin %80'inde glüten bulunduğunu ve paket üzerindeki bilgilerin ne yazık ki her zaman güvenilir olmadığını aklınızda tutmalısınız.


Etiketler:
çölyak hastalığı, sindirim sistemi, soya unu, çölyak hastalarını yiyebilecekleri, sindirim, patates, prinç unu, çölyak hastasının yiyebilecekleri, çölyak, glütensiz ürünler, glütensiz gıdalar, soya fasulyesi, glüten, mısır unu, glutensiz ürünler, çölyak ile yaşam, çölyak hastaları, glutensiz ürün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder